Geschiedenis - Grit Optiek
Suche
Suche

Geschiedenis

FAMILIEBEDRIJF SINDS 1934

Grit Optiek beslaat inmiddels 4 generaties en is een warm familiebedrijf. Het team van Grit is een mooie club mensen met ieder hun kwaliteiten.

Wij vullen elkaar aan en vinden het prettig samenwerken. U wordt geholpen door vertrouwde gezichten en bent bij ons een graag geziene gast.

1914

Feike Grit sr. werkt in een Groningse fabriek waar glazen werden geslepen en monturen werden gemaakt. Hier wordt hij gegrepen door het optiek-vak.

1928

Verhuizing naar Utrecht en geboorte Feike Grit jr. Feike Grit sr. start met werken bij opticien Hiele in Utrecht, hier leert hij de fijne kneepjes van het vak.

1929

Start van crisistijd.

1934

Hiele kondigt aan de salarissen te halveren, waarop Feike Grit sr. op staande voet ontslag neemt en voor zichzelf begint.

1934

Op 1 november 1934 vestigd Feike Grit sr. zich zelfstandig aan de Oudegracht 21. Hij verkoopt daar brillen, bestek en slagersmessen, iets wat in de optiek redelijk gebruikelijk was.

1940-1945

Tweede wereldoorlog. Feike heeft op dat moment twee zoons: Jan en Feike. Jan duikt onder om niet te werk gesteld te worden in Duitsland.

1945

Na de oorlog vertrok Jan naar Gouda om daar een optiekzaak te beginnen. Uiteindelijk groeit de ‘Goudse tak’ uit tot 12 winkels welke in 1997 allemaal worden verkocht. In Nieuwerkerk aan den IJssel is nog een optiek zaak.

1952

Feike jr. nam de winkel van zijn vader over. In 1961 opende hij een tweede vestiging aan de Lange Elisabethstraat 1. Feike jr. sloopte het pand en bouwde een statige, nieuwe winkel.

1955

Geboorte Willem Grit, tegen de traditie in dat alle mannen Feike of Jan heten, wordt Willem vernoemd naar de lievelingsbroer van zijn moeder die op jonge leeftijd is overleden.

1971

Bakkerstraat 25 wordt aangeschaft en gesloopt door Feike jr, Hij vebouwd de twee panden dusdanig dat er één gebouw ontstaat.

1972

Opening Het Optiekhuis; een grote winkel met twee ingangen en drie verdiepingen. Nog altijd vindt u de meetruimtes in de kelder, de winkel op de begane grond en op de eerste etage vindt u de werkplaats en kantoorruimte.

1982

Geboorte Madelon Grit.

1985

Feike Grit sr overleden.

2000

Vanwege het autoluw worden van de Utrechtse binnenstad kunnen klanten van buiten Utrecht niet makkelijk meer naar de winkel op de Oudegracht komen. De oorspronkelijke vestiging wordt verkocht en Grit gaat verder met de huidige vestiging.

2015

Feike Grit jr overlijdt in april, Utrecht zal hem en zijn welbekende snor missen!

2016

Madelon Grit stapt in het bedrijf en laat zich omscholen tot opticien.

2020

Willem Grit gaat met pensioen en Madelon Grit verbouwd de winkel naar het huidige interieur, klaar voor de volgende 90 jaar!