Faq

Wat doe ik aan droge ogen?

Steeds meer mensen kampen met droge ogen door computergebuik, airco of laseren. U kunt een afspraak maken met een van onze specialisten voor een analyse en advies gesprek.

Mijn bril zit niet lekker wat nu?

Stap binnen in onze winkel en wij zullen de bril zo goed mogelijk aanpassen. Door het gebruik kan de bril soms iets verbuigen (door het met een hand op- en afzetten of mensen die u iets te enthousiast gedag kussen), met uw Grit bril kunt u altijd binnen lopen en zullen wij deze weer in zijn oorspronkelijke vorm terug zetten.

Wanneer moet ik naar de oogarts?

Als de opticien of optometrist een oogaandoening vermoedt, wordt u altijd doorverwezen naar een oogarts.

Zijn lenzen slecht voor je ogen?

Bij hygienisch gebruik en halfjaarlijkse controle zijn lenzen een uiterst veilig hulpmiddel. Was altijd uw handen voor u uw lenzen aanraakt en laat uw ogen ieder half jaar controleren. U hoeft het zelf niet altijd te merken als de ogen niet goed meer reageren op uw lenzen, onze contactlensspecialist houdt dit voor u in de gaten.

lenzen pagina

Wat is de levertijd van een bril?

Afhankelijk van de door u gekozen glazen is de levertijd ongeveer 5 werkdagen. Soms kan dit iets minder zijn, soms iets meer.

Hoe lang duurt het inslijpen van glazen in een bestaande bril?

Als u uw montuur voor 11 uur bij ons langs brengt kunnen we uw nieuwe glazen binnen 1,5 uur inslijpen. Tijdens de vakantieperiode komt het voor dat het iets langer duurt, u wordt hierover altijd van te voren geinformeerd.

Wat is het verschil tussen een opticien en optometrist?

Een opticien is gespecialiseerd in oogmetingen en brillenglazen voor ‘gezonde’ ogen. Een optometrist heeft meer kennis over medische afwijkingen van het oog en mag een pupilverwijdend middel gebruiken waardoor jongere kinderen beter gemeten kunnen worden.

Hoe werken nachtlenzen?

Een nachtlens vervormd het hoornvlies elke nacht zodat u overdag zonder hulpmiddelen goed kunt zien. Nachtlenzen zijn geschikt voor sterktes tussen de 0 en -4.00 dpt.

nachtlenzen

Wat is het verschil tussen een normale en gepolariseerde zonnebril.

In een gepolariseerde zonnebril zitten een soort mini-lamellen, welke ervoor zorgen dat de schittering wordt verminderd. Een normale zonnebril is een goede bescherming tegen schadelijke UVstralen, een gepolariseerde zonnebril biedt extra bescherming tegen hinderlijke schitteringen.

zonnebrillen pagina

Kan ik mijn lenzen in water bewaren?

Nee, u kunt de lenzen in de geadviseerde vloeistof bewaren. Een zachte lens kan als een spons water opzuigen waardoor de pasvorm achteruit gaat. Ook harde lenzen blijven het best als zij in speciale vloeistof worden bewaard waardoor de zuurstof doorlatendheid kan worden gegarandeerd. lenzen pagina

Wat is de garantie op mijn bril

Op een bril zit twee jaar fabrieksgarantie.

Hoe zit het met ruilen en retouren?

Een bril wordt voor u op maat gemaakt en kan dus niet meer worden terug gebracht. Indien de sterkte niet goed blijkt te zijn of u een andere klacht heeft zullen wij altijd ons uiterste best doen dit op te lossen.

Worden mijn ogen slechter als ik een bril ga dragen?

Nee uw ogen worden niet slechter als u een bril gaat dragen. Sommige mensen ervaren dit zo doordat zij gewend waren aan slechter zicht en met een bril ineens zien hoe het ook kan!

Betaald mijn zorgverzekring mee aan mijn bril?

Als u een bril, multimediabril, zonnebril op sterkte of lenzen koopt, kan uw zorgverzekeraar meebetalen, dit hangt af van of u aanvullend verzekerd bent. Wij kunnen dit direct indienen bij uw zorgverzekeraar, u kunt er ook voor kiezen dit zelf te doen.

Kan ik een ooginfectie krijgen van contactlenzen?

Gelukkig zijn ernstige infecties heel zeldzaam. Ze zijn dan meestal het gevolg van niet goed schoonmaken. U kunt een infectie voorkomen door de voorschriften van onze contactlensspecialist over het dragen en onderhouden van de lenzen op te volgen.

Kan een contactlens krassen maken op mijn oog?

Nee, daarvoor is het materiaal waarvan uw contactlenzen gemaakt zijn te zacht. Er kunnen wel een klein vuildeeltjes of stof tussen uw lens en uw oog komen te zitten. Dit kan wel irritatie of zelfs beschadigingen veroorzaken.

Ik ben ‘gelaserd’. Kan ik dan nog contactlenzen dragen?

Een laserbehandeling corrigeert niet voor altijd; uw ogen blijven zich ontwikkelen. Wanneer u na verloop van tijd weer een correctie nodig heeft, kan dat ook met contactlenzen.

Kan een contactlens achter mijn oog belanden?

Nee, het is fysiek niet mogelijk om een contactlens kwijt te raken ‘achter’ uw oog.

Kan ik lenzen met mijn bril afwisselen?

 

Uiteraard. Alleen nachtlenzen en een bril kunt u niet afwisselen. Combinatie nachtelenzen en bril is niet mogelijk.

Kan ik met astigmatisme ook contactlenzen dragen?

Jazeker, astigmatisme is een ander woord voor een cylinderafwijking en alle typen lenzen komen in aanmerking.

Ik heb een cilinder. Kan ik dan lenzen dragen?

Jazeker, ook met een cilinder kunt u zowel harde-, zachte- als nachtlenzen mogelijk.

Hoe oud moet ik zijn voor contactlenzen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het al mogelijk om contactlenzen te dragen (om cosmetische redenen) vanaf een jaar of 6. Daarbij moet wel gezegd worden dat kinderogen snel veranderen en het dus noodzakelijk is om regelmatig op controle te komen en de lenzen te vernieuwen. Daarnaast speelt hygiëne een grote rol bij het juist gebruiken van lenzen. We raden ouders van jonge kinderen dan ook aan om dat nauwlettend in de gaten te houden.